Schiphol,
11
mei
2015
|
07:00
Europe/Amsterdam

Wie regelt het verkeer in de lucht?

Samenvatting

Schiphol is één van de belangrijkste en drukste vliegvelden van Europa. Elke week starten en landen er wel duizenden vliegtuigen vanaf Schiphol. Om te zorgen dat de vliegtuigen in de lucht niet tegen elkaar aan botsen zijn er natuurlijk regels nodig. Maar wat zijn de verkeersregels in de lucht en wie zijn daarvoor verantwoordelijk?

Luchtverkeersleiding

De luchtverkeersleiding zorgt dat er in de lucht en op het vliegveld geen botsingen plaatsvinden, al is het nog zo druk. Het is door de ministers bepaald dat ieder land luchtverkeersleiding moet bieden aan de vliegtuigen die er overvliegen, of willen landen of opstijgen. Op drukke dagen starten en landen er wel ruim honderd vliegtuigen per uur vanaf Schiphol. De luchtverkeersleiders zorgen dat al die toestellen netjes na elkaar binnenkomen en weer vertrekken. Zij vertellen de piloten hun richting, snelheid en hoogte en op welke baan ze moeten landen of starten. Zij zijn de oren en ogen op de grond voor de piloot. Dankzij de modernste hightech apparatuur beschikken luchtverkeersleiders over heel veel informatie.

André is luchtverkeersleider en legt in deze film uit wat de rol is van de luchtverkeersleiding in het Nederlands luchtruim.