Schiphol,
12
maart
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Tijdens NSS zoveel mogelijk reguliere afhandeling vliegverkeer

In zeer nauwe samenwerking met diverse overheidsinstanties, Amsterdam Airport Schiphol en andere betrokken organisaties zorgt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) voor een efficiënte afhandeling van het vliegverkeer van en naar Amsterdam Airport Schiphol voor tijdens en na de Nuclear Security Summit (NSS).

Rond de NSS zijn er extra vluchten van aankomende en vertrekkende regeringsleiders (incl. beveiligingsvluchten), gelden er beperkingen in het luchtruimen en is het reguliere vliegverkeer gereduceerd. Daardoor kan, indien nodig, het baangebruik afwijken. Ook bestaat de kans dat op andere locaties dan gebruikelijk vliegverkeer kan worden waargenomen. Uitgangspunt voor LVNL is het zoveel mogelijk op reguliere wijze afhandelen van het vliegverkeer.

Zoals bekend gemaakt, is de Polderbaan aangewezen als locatie voor de ontvangst van de NSS-delegaties en het parkeren van de regeringstoestellen. Van invloed op dit baangebruik zijn ook de naar voren geschoven werkzaamheden aan de Polderbaan direct na de NSS, waardoor andere banen meer dan anders zullen worden
gebruikt. Voor het buitengebruik stellen van de Polderbaan voor de NSS en het aansluitend groot onderhoud is vergunning verleend door de overheid.

In de komende weken - van 10 maart t/m 21 april - onderscheidt LVNL drie periodes in het baangebruik:

  • Periode 1 = 10 tot 24 maart (voorbereidingen NSS);
  • Periode 2 = 24 tot 27 maart (NSS);
  • Periode 3 = 27 maart t/m 31 maart (afbouw NSS) 1 april t/m 21 april (herstelwerkzaamheden en onderhoud Polderbaan).

Welke start- en landingsbanen kunnen worden ingezet tijdens de genoemde drie periodes en de manier waarop (ook tijdens de nacht) het verkeer wordt afgehandeld, staat vermeld op de website van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol, www.bezoekbas.nl. Op speciaal daarvoor ingerichte pagina’s wordt tevens ingegaan op het preferentieel baangebruik tijdens de NSS-top, de luchtruimsluiting en andere vragen met betrekking tot de afhandeling van vliegverkeer in de bovengenoemde periodes.

Vliegverkeer InZicht  (op de website van Bewonersaanspreekpunt Schiphol) toont al het vliegverkeer van en naar Schiphol in een straal van circa 150 km rond de luchthaven. De vliegtuigbewegingen zijn gebaseerd op radar- en
vliegplangegevens die normaliter live door Luchtverkeersleiding Nederland worden geleverd. In verband met de NSS, heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTv) besloten dat er tijdelijk geen informatie mag worden verstrekt over het vliegverkeer rond Schiphol. Om die reden is Vliegverkeer InZicht niet beschikbaar van zaterdag 22 maart 2014 6.00 uur, tot en met woensdag 26 maart 2014 12.00 uur (lokale tijd).
Ook achteraf zal het vliegverkeer in deze periode niet bekeken kunnen worden.

Voor meer informatie over de manier waarop het verkeer wordt afgehandeld, kunt u terecht bij www.bezoekbas.nl.