Schiphol,
03
juli
2015
|
12:25
Europe/Amsterdam

NL AirspaceAVOID app

3 juli 2015

Samenvatting

Ga vanaf nu goed voorbereid vliegen en download de nieuwe navigatie app NL AirspaceAVOID in de app stores. Deze gratis app is speciaal ontwikkeld om de vluchtvoorbereiding zo simpel mogelijk te maken. Upload de geplande route in de app en lees direct NOTAM’s die de vlucht van belang kunnen zijn, overzichtelijk samengevat en gemakkelijk te printen. NL AirspaceAVOID is beperkt tot het Nederlandse luchtruim (EHAA FIR) en heeft een radius van dertig nautische mijlen daarbuiten. De app is geschikt voor uw iPhone, iPad en alle Android telefoons en tablets. Links en tutorials zijn te downloaden op www.airspaceavoid.com.

Vluchtvoorbereiding en veiligheid

Uit onderzoek ( ABL) blijkt dat de meeste luchtruimschendingen worden veroorzaakt door General Aviation (GA)-piloten, met name door de groep privévliegers met weinig actuele vliegervaring. Als oorzaak van een luchtruimschending wordt door piloten vaak aangegeven dat zij onzorgvuldig de kaart hebben gelezen, onvoldoende op de hoogte waren van NOTAMs of zich vergist hebben in de locatie. Met deze navigatie app kunnen alle GA piloten eenvoudig voorbereiden op hun vlucht en kennis nemen van alle NOTAMs en de actuele luchtruimindeling van Nederland. De app heeft een aantal belangrijke features:

  • Pre-flight briefing functie voor het downloaden van de laatste NOTAMs
  • Navigatie functie welke de positie van het vliegtuig vertoont in relatie tot het Nederlandse luchtruim,
  • Waarschuwingsfunctie wanneer een vliegtuig gecontroleerd luchtruim dreigt binnen te vliegen

Minder luchtruimschendingen

De werkgroep luchtruimschendingen werkt sinds 2012 aan het verminderen van het aantal luchtruimschendingen. Het verbeteren van de situational awareness van de GA piloten is een belangrijke stap om dat doel te bereiken. Daarom hebben de betrokken partijen Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M/DGB), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Koninklijke Luchtmacht, Aircraft Owners & Pilots Association (AOPA), Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL), en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) de gratis navigatie app NL AirspaceAVOID ontwikkeld, die daaraan bij kan dragen.