Schiphol,
12
november
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

GPS-naderingen op Groningen Airport Eelde

Samenvatting

Vanaf 13 november 2014 is voor Nederland een nieuwe navigatiemogelijkheid voor vliegtuigen geïntroduceerd op Groningen Airport Eelde (GAE) voor de banen 05 en 23. Door gebruik te maken van GPS in combinatie met signalen van Europese EGNOS-satellieten kunnen piloten hun vliegtuigen tot voor de baan navigeren om daarna te landen op de regionale luchthaven. Dit systeem werd mogelijk vanuit een door de EU gesubsidieerd project - ACCEPTA - dat dergelijke naderingen stimuleert.

Het nieuwe systeem laat zich het best vergelijken met TomTom voor de automobilist. Het belangrijkste voordeel is dat een piloot tijdens de nadering ook hoogtegeleiding krijgt met behulp van GPS en dat is nieuw in Nederland. Onder leiding van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) is in samenwerking met Luchtverkeersleiding Nederland, Air Charters Europe, Martinair Flight Academy, Dutch Flight Academy en GAE de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan deze innovatie. Op 6 november vond de afsluitende - en succesvolle - testvlucht plaats.

Verder biedt het nieuwe systeem bij een landing vanuit zuidwestelijke richting een betere en nog veiligere geleiding voor de piloot dan de nu gebruikte radiobakens. Daarbij moest bij de landing in de huidige omstandigheden de baan al vanaf grotere hoogte zichtbaar zijn en dat is nu niet meer noodzakelijk. Alleen aan de meest gebruikte zijde van de landingsbaan 23 staat een Instrument Landing System (ILS), een radionavigatiesysteem waarmee in de luchtvaart een precisienadering van een landingsbaan kan worden uitgevoerd.

De nieuwe satellietnavigatie zal naar verwachting in de toekomst even nauwkeurig worden als het ILS. Bijkomend voordeel van het nieuwe systeem is dat er geen extra apparatuur op de luchthaven nodig is en dat maakt het goedkoper. Bovendien bieden GPS-naderingen een mooie uitbreiding op de mogelijkheden voor de luchthaven GAE als nationaal opleidings- en trainingscentrum voor commerciële piloten.